středa 22. dubna 2015

Bobříci 1

Vzpomněla jsem si, že mám rozepsaný článek o bobřících od Foglara. Připomněl mi to článek na Šťastném blogu nazvaný Váš bobřík odvahy. Než jsem se dala do čtení, přemýšlela jsem nad tím, co by mohl být můj bobřík odvahy. Je bobřík odvahy letět letadlem, když se toho bojím? Nebo jít k zubaři? Vždyť to jsou naprosto nesrovnatelné věci. No, nad tím tu teď nebudu polemizovat. Protože poznámky z knihy jsou někde založeny (nebo ani nedopsány) řekla jsem si, že takovou věc půjde snadno vygooglit a taky že jo: bobřík informatiky 2012, bobřík informatiky výsledky, bobřík síly, bobřík mrštnosti, bobřík zručnosti, bobřík odvahy chudobín, bobřík mlčení a bobřík pižmový. Zrovna ten poslední jmenovaný mě zaujal a věřili byste tomu? Ona je to dnes ondatra pižmová a jedním ze starších názvů, užívaných v křížovkách je dlakoš. :-) Srandovní.

Už podvakráte jsem vám zde psala o Foglarových Hoších od Bobří řeky, teď je čas představit si jednotlivé bobříky. V první knize jich bylo třináct a za každého úspěšně získaného jste si mohli na levý rukáv přišít jeden barevný knoflík. Přišívají se podle čísel od rameni směrem dolů k lokti. A tady už je jejich popis:

1. žlutý: rychlost a hbitost (mrštnosti) – skok do výšky i do dálky a běh: Dnes by to asi nedopadlo moc dobře. Ani u dětí, ani u dospělých. „Říká, že hoch ani děvče nemají vypadat jako sloní mláďata, ale že mají být pružní a rychlí.“ Já bych byla spokojená spíš s pružností – umět udělat provaz a rozštěp.

Devátá třída
Kluci
Dívky
běh 100 m
14 s
15 s
skok vysoký
130 cm
125 cm
skok daleký
420 cm
390 cm

2. světle zelený: míření – jistá a pevná ruka: Úkolem je hodit 80 kamenů ze sta o velikosti středních brambor do čtverce metr krát metr vyznačeného na zemi a přitom od něj stát deset kroků (4,5 metru). Pokud kámen z čtverce odskočí, počítá se jako správně vhozený. Pokud se do něj přikutálí, bere se jako špatně hozený.

3. černý: pomoc druhým – Umět první pomoc: Vědět, jak pomoci při nevolnosti, bolesti žaludku, krvácení z nosu, odřeninách, popáleninách, omdlení. Umět poskytnout umělé dýchání a první pomoc při úpalu či úžehu. Máte u sebe mít lékárničku, znát záchranná čísla, což vám usnadní níže uvedená tabulka, kterou nás učila učitelka fyziky na střední škole, ale moc se mi to zalíbilo. A to číslo 112? To říkali v rádiu. Škoda, že si to tak málo lidí pamatuje, bylo to super.

Číslo
Nápověda
112
Je to jasný jako že jedna a jedna jsou dvě. (1 + 1 = 2)
150
0 připomíná hasičskou hadici.
155
5 připomíná kolečkové křeslo, tj. záchranka.
158
8 připomíná pouta.

Vědět, jak se hasí požár. 

Myslím, že jsou to docela užitečné věci, aspoň oproti 4. bobříku. Teda, asi by dnes bylo divný, kdyby někdo neuměl plavat, ale jsou lidi, který to nikdy v životě potřebovat nebudou, prostě nepolezou do vody. Ale umět první pomoc se vám může hodit, o tom tak docela nerozhodujete.

4. červený: umět plavat: Bobr umí plavat, a tak je cílem uplavat jakýmkoliv stylem 60 metrů.

5. tmavě modrý: udělat 100 dobrých skutků, třeba i nepatrných. Každý den udělejte dobrý skutek i po získání bobříka, počítá se návštěva nemocného kamaráda, pomoc mamince s nákupem, nebo naštípání dříví, vysvětlit seniorům (znovu a znovu), jak se zachází s ovladačem k televizi, nahrává video, pouští počítač, mikrovlnka... Totéž slabším spolužákům. Narovnat v obchodě spadlé oblečení. Říct někomu, že má rozepnutý batoh atd.

6. hnědý: odvahy: Projít v noci stezku odvahy, nebo dojít na nějaké strašidelné místo. Cílem je překonat pocit úzkosti a bázně. Ale nesmí být ohroženo zdraví. Hřbitov v noci je pořád dobrým místem, zvláště na Dušičky nebo Všech svatých má zvláštní atmosféru. Bobřík odvahy by v dnešní době mohl být bobříkem asertivity a upřímnosti: Říct, že se vám něco nelíbí, nebo že něco dělat nechcete/nebudete, rovnou, přímo, bez vytáček a podivných výmluv.

7. tmavě zelený: květin: Bobřík přírody žádá znalost 50 různých květin, stromů a keřů (stačí dohromady ;-)).

8. oranžový: velkého mlčení: Celých 24 hodin nesmíte promluvit jediné slůvko, přitom se ale nesmíte stranit lidí. Též je zakázáno hlasitě kýchat, nahlas se smát, zívat nebo kašlat. Při porušení se musí znovu začínat s lovem celých 24 hodin.


9. růžový: osamělosti: Deset hodin musíte vydržet někde v přírodě o samotě. Nikoho nesmíte vidět a nikdo nesmí vidět vás. Dneska bych to viděla spíš na: dokázat se sám zabavit bez počítače, mobilu a jiné elektroniky. Jeden víkend dělat něco zábavného, zajímavého, aniž byste potřebovali elektřinu nebo další lidi.


10. fialový: zručnosti: Vyřežte 13 koleček nejlépe z lupenky o průměru 1 cm, propal v nich rozžhaveným drátem nebo hřebíkem dírky jako u knoflíků, aby se dala přišívat, nabarvi je barvami bobříků a přetři bezbarvým lakem. Slouží na přišívání za splněné bobříky. Vyrobte ještě nějakou další praktickou věc, např. truhlík na květiny do okna, stoličku, vozík, poličky na nářadí apod. Předměty vyrobené dříve neplatí, vyrobte něco nového. Zůstala bych u toho umět něco vyrobit.


11. světle modrý: síly: Vytáhněte se na hrazdu (silnou vodorovnou větev stromu) tak, aby se ruce dotýkaly prsou a brada byla prokazatelně nad hrazdou (větví). Žádné vyskakování. Udělej to pětkrát za sebou bez dopadu na zem.


12. světle hnědý: hladu: Celých 24 hodin nesmíte nic sníst. Můžete pít jen čistou vodu (žádné minerálky, mléko, čaj nebo kafe). Žádná žvýkačka, prostě nic. Hladovění musí trvat přesně 24 hodin, ale začít můžete kdykoliv. Doporučuje se s lovem začínat po vydatném obědě. Po skončení lovu jezte opatrně, zvolna v malých dávkách. Tak tohle už jsem asi zvládla. Nebo skoro, asi jsem pila bylinkový čaj. Jo a je to docela lehké, když vás někdo vysloveně nepokouší vůněmi svého jídla, a když s tím počítáte dopředu a berete to jako báječně ozdravný den, který vám dodá spoustu energie a očistí vaše tělo od škodlivin. Půst se doporučuje v období úplňku nebo novoluní, jukněte do měsíčního kalendáře třeba na netu.


13. bílý: ušlechtilosti: Musíte být čestní, přímý, ochotní pomáhat ostatním. Žádná hrubá slova, lhaní, podvádění. Zkrátka čestnost po 30 dní. Porušení některého z pravidel znamená začít těchto 30 dní od začátku. Každý večer posuzujte svoje chování. Získání bílého bobříka zavazuje navždy být čestným a ušlechtilým člověkem.

Tak jak byste dopadli s bobříky vy? 

Dalších 13 bobříků za týden. ;-))

Zdroje – velice podobný text, ale prostudováno:
http://perseus.pionyr.cz/fido/bobr1.php
http://foglar.blog.cz/0805/prehled-13-bobriku
http://zalesak.skauting.cz/dokumenty/Trinact_bobriku.pdf

Žádné komentáře: