čtvrtek 16. dubna 2015

Rubínová pohádka (*)

Půlhodinová pohádka z roku 1986 začíná příjemnou veselou písničkou. Napsal ji Petr Markov. Aha, ale nemusela by být zpívaná celá, na to si moc nepotrpím. Při koukání mlsám jogurt, ale málem mi zaskočí, když Markétka (Kateřina Vinická) zpívá stále stejně jako by se nic nedělo: „Teče voda vodička cesta ze skal kolem políčka, jestlis věrnost slíbil jiné, vyškrábu jí očíčka…“ Taková vofrněná holka, no tu bych si taky chtěla vzít!

Kde jsou ty časy, kdy si vás „zlosyni“ chtěli získat třeba i úskokem, lstí a výhružkami – aby si vás mohli vzít!

Jedna hvězdička je možná příliš přísná, ale víceméně není zase tak moc o co stát. Jejím dramaturgem je Šárka Baborovská. A o čem to je? Markéty otec (Ferdinand Krůta) pro ni chce ženicha. Ale ne chudého Frantíka (Michal Pešek), a tak ho vyšle do světa, aby se něčemu vyučil a stal se tovaryšem. On se sice vrátí vzdělaný, ale stále chudý a pořádné zaměstnání u jiného nápadníka své dívky – Vojtěcha (Karel Roden) – sežene jen těžko. Ani jeho otec, huťmistr, není žádný svatoušek a například se lhaním žádné potíže nemá. Spravedlnost a jedinou záchranu pro milence představuje hrabě Kolovrat (Pavel Soukup). Maminku Markéty hraje Alena Kreuzmannová, správce Pavel Rimský  a sluhu Aleš Horal.

Sice Frantík objeví rubínové sklo přidáním zlata do pece, ale že by kvůli tomu film musel dostat 61 % na ČSFD, to bych ani neřekla.

Žádné komentáře: