pondělí 13. dubna 2015

Analýza: A proč vlastně chci lepší organizaci?

3. Které věci jsou pro vás nejdůležitější?
Cílem tohoto systému organizace je určit, co je pro vás důležité, nikoliv zbavit se věcí, což by vás mohlo uklidnit. Po ukončení kompletního úklidu by věci, které jsou pro vás opravdu důležité měly mít své místo.

To nejdůležitější jsou vlastně dlouhodobé cíle. Co vám přináší doopravdy tu největší radost? Kvůli čemu stojí za to žít? Neznepokojujte se tím, co opravdu chcete, nemusí to být „správné“ podle vašich přátel, rodičů…

Zkuste objevit 20 % svých věcí, které používáte pořád. Kdyby u vás vypukl požár a vy měli půl hodiny na záchranu svých věcí, které byste odnesli pryč jako první?

Samotnou mě překvapilo, že moje odpověď byla: deníky. Téměř všechno ostatní je nahraditelné. Oblečení, klubíčka, látky, čaje si koupíte, ale vlastní poznámky o tom, co jste zažili, nikde jinde nejsou.


4. Proč to chcete mít lépe zorganizované?
Mít motivaci a znát ji je velice důležité především ve chvílích, kdy vaše úsilí poleví, kdy budete mít celého toho uklízení a přeorganizovávání plné zuby. Když budete mít pocit, že to je marné, marné a ještě jednou marné.

Ujistěte se, že opravdu chcete uklízet, že chcete mít věci zorganizované a pěkně si napište důvody proč. Pokud tomu tak totiž není a děláte to jen proto, že si to někdo přeje, je mi líto, ale fungovat to nebude, nebo jen krátkodobě.

5. Jaká je příčina problémů?
Odhalte technické chyby, vnější skutečnosti a psychologické překážky, které vám brání udržet si funkční systém. V každé místnosti (nebo oblasti) tyto kategorie prozkoumejte zvlášť. Když zjistíte problém, lépe jej vyřešíte.

Žádné komentáře: