čtvrtek 30. dubna 2015

Zábavná fyzika s Tomášem Tycem

V 205. Show Jana Krause byl Tomáš Tyc, fyzik z Masarykovy univerzity, a místo běžného povídání tam předvedl malé „kouzelnické“ číslo. Můžete se na něj podívat zde. Asi půl roku jsem chodila na jeho přednášky a užívala si to. Škoda, že jsme něco podobného nedělali na základce, to bych se na tenhle předmět asi koukala trochu jinak. Což je mimochodem Tomášův cíl.

Někdy je trochu srandovní, protože je to vážně hodně zapálený vědec a někdy třeba nerozumí tomu, proč se lidi smějí, když jim vykládá, že si v pubertě stavěl z Merkuru funkční stroje já už nevím na co... tou dobou se běžně chodí na diskotéky, chlastá, kouká po ženskejch a tak... Nikoho ani nenapadlo, že by mu to nefungovalo!

Je to pěkně poznat i v té show, kdy se ho tam Kraus ptá, jestli se mu někdy stalo, že mu ta lihová raketa (zapalují se alkoholové výpary) někdy nefungovala... A na Tycovo: „Nooo,“ se ozve chechot. Jako by to skutečně mohlo bouchnout nebo způsobit nějaké škody.

Ale co jsem chtěla říct, že mě tenhle člověk kromě své inteligence a úžasné schopnosti předvádět, vysvětlovat a zaujmout fascinoval také tím, jaký má lidský přístup. Spoustě vědců (docentů) se totiž stane, že když se stanou vědci, rozhodnou se, že už nejsou lidé, že jsou něco lepšího. A podle toho se k ostatním chovají přezíravě a povýšeně. Prof. Tomáš Tyc je milý a co jsem si mohla všimnout, jeho přednášky byly vždycky nacpané k prasknutí... osobně jsem důkazem, nebyla jsem na nich ani přihlášená a stejně jsem tam chodila.

P. S.: Tomáš Tyc je myslím oprávněně jednou z mých celebrit, tak trochu vzor. Líbí se mi, že umí vysvětlovat tak, že je to pro druhé pochopitelné, názorné, zajímavé a poučné zároveň. Někdy je těžké studenty zaujmout (něco o tom vím). A taky to, jak je v pohodě. Možná má nervy, stres nebo tak, ale vůbec to tak nevypadá. Je přirozený, na nic si nehraje, klidně přizná rozpaky, nebo že něco nevychází tak, jak by mělo... prostě obdivuhodně vyrovnaný muž.

Dále se na něj můžete podívat (nebo si něco přečíst) na:
http://www.showjanakrause.cz/archiv/tomas-tyc/
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/exkluzivne-na-ct24/osobnosti-na-ct24/121345-vesmir-je-spise-konecny-rika-tomas-tyc/
https://www.youtube.com/watch?v=UNlnxi7FNmM
http://www.btm.cz/index.php?menu=letacek&cely=ano&jaky=440

Žádné komentáře: