čtvrtek 23. dubna 2015

Bohdanka v Bohdanči

Rozhledna Bohdanka z parkoviště
V minulém článku jsem vám vyprávěla o Huti Jakub v Tasicích, stačí kliknout zde a můžete si ho přečíst, pokud jste tak ještě neučinili. Mezi Tasicemi a Bohdančí jsem si zkusila řídit auto, o čemž si můžete přečíst v článku Já jako James Bond. ;-))

Naším dalším cílem je rozhledna Bohdanka. Byla jsem tu přibližně před rokem, když jsme šli pochod ze Zbraslavic do Zruče nad Sázavou. Rozhledna Bohdanka v Bohdanči je unikátní díky tomu, že je postavena z tzv. kulatého dřeva za pomoci ocelových spojů. Měla by být díky použité technologii jedinečná nejen v České republice, ale v celé Evropě. Součástí projektu „Rozhlédni se okolo Bohdanče“ jsou dvě naučné stezky: Putování po vodních plochách (19,2 km) a Historie českého sklářství (9,2 km). Bohdanka byla slavnostně otevřena 14. května 2011. Rozhledna je vysoká 52,2 metrů a nachází se ve 498 metrech nad mořem. Chcete-li vystoupit na horní plošinu, musíte si vyšlápnout 216 schodů.

Jen upozorním, že se jedná o moje loňské fotky, neboť letos jsem si foťák zapomněla a ovečky jsme už neviděli.
Pohled téměř zespoda

Potom jsme ještě nakoukli do Agnes palírny, kde jsme byli i tenkrát. Ochutnám některé místní lihoviny. Rozhodně nejlepší je švestkový likér (mám ráda slabší alkohol), pak bych dala asi ořech a nastejno byly višňový a bezinkový.

Z klasických pálenek si můžete dát slivovici, třešňovici, hruškovici, jablkovici, meruňkovici, mirabelkovici nebo pivní pálenku. Mají i destilát z ryngle. Pokud dáváte přednost něčemu slabšímu, nabízí se višňovo-medový likér nebo pivní likér s medem, ten má 28,5 % alkoholu. Docela ráda bych ho příště ochutnala. Další variantou jsou medoviny (přírodní, mandlová, višňová).

Na svých stránkách se podnik chlubí, že ovocné pálenky Agnes neobsahují průmyslově vyráběný líh ani umělá barviva nebo dochucovadla. Dopřejte si pravý ovocný destilát, který má jemnou chuť a vyvážené ovocné aroma. Mimo jiné prodávají také med, čerstvý domácí chléb, klobásky, sýry, mošty... Z Prahy k nim jezdí rabíni, aby mohli své výrobky označovat jako Kosher. Škoda, že stránky mají tak mizerné, nedaří se mi na nich najít ani to, co jsem si přivezla jako suvenýr.
Jehňátko

Málem jsem zapomněla zmínit, že nás zaujaly skleněné karafy, uvnitř nichž jsou skleněné drobnosti přidělané na drobounkém stojánku. Marně si lámeme hlavu, jak to asi tvůrci udělali.
Etiketa

Kdybychom zvolili opačné pořadí, zeptali bychom se průvodce v Huti v Tasicích. Ten by jistě věděl.


P. S.: Ještě bych ráda doplnila, že mě poněkud dráždí název „Švestková“, protože tam evidentně chybí CO. Medovina? Pálenka? Nic není jenom švestková... i tak je to třeba omáčka, polévka a podobně!

Celá láhev
Tohle by podle mě měli změnit, protože tento způsob vyjadřování používají podezřelé firmy u ještě podezřelejších výrobků a spoléhají na to, že zákazníkovi nedojde, co to vlastně je, když se to jmenuje Máslová, Jogurtový... (na konkrétní případ si teď nevzpomenu, a když jsem se snažila vyhledat Máslovou, našla jsem gynekoložku téhož jména...).

Zdroj: 
vlastní poznámky a paměť
http://www.agnesprodukty.cz/kupuj/










Žádné komentáře: