neděle 10. března 2013

Potraviny proti stresu

Jak už jsem zmínila dříve, některé potraviny prý pomáhají zmírňovat stres. Důvodem je „L-tryptofan, esenciální aminokyselina se schopností proniknout do všech tkání včetně mozkových buněk. Podle potřeby si tělo dokáže z něho vyrobit několik set dalších látek, které pak slouží konkrétním účelům. Patří mezi ně např. serotonin, melatonin, vitamin B3 a acetyl koenzym A. Úkolem serotoninu, občas nazývaného hormonem štěstí, je regulace napětí v centrálním nervovém systému.“ V jiném článku poukazují na to, že za boj proti stresu jsou odpovědné například tyrosin, hořčík, polyfenoly, vitamín B9 atd.

Přináším vám jejich výčet, abyste si to mohli sami na sobě vyzkoušet.
  • maso: losos, humr, krocan, drůbeží maso, játrech, ryby,
  • zelenina a ovoce: fazolky mungo, chřest, špenát, zelí, fazole, tmavší listová zelenina, avokádo, petržel + luštěniny, kešu, mandle a vlašské ořechy, sója, sezamová a dýňová semínka,
  • banány, ananas, borůvky, broskve, jablka, hrozny, bobuloviny, granátové jablko,
  • ostatní: slunečnicová semínka, tofu, sýr cottage, zelený čaj, olivový olej, hořká čokoláda (70 a více procent), mléko, jogurty, káva, kakao, obiloviny a celozrnné výrobky.
Zdroje:
http://www.zijemenaplno.cz/Clanky/a76-Pri-depresi-jezte-mungo-a-chrest.aspx
http://www.protistarnuti.cz/clanky/potraviny-zpomalujici-starnuti
http://www.fitweb.cz/clanky/kuchyne/458936-bojujte-proti-stresu-jidlem

Žádné komentáře: