pondělí 15. září 2014

Kytky…

Nejoblíbenější oblastí úklidu jsou pro mě bezesporu květiny. Kupodivu je tato součást všech domácností opomíjena ve veškeré literatuře, kterou jsem si zatím k tématu úklidu prostudovala. Jinak tomu bude zajisté v úzce souvisejícím tématu feng-shui. Nechci teď zbytečně odbočovat, a tak se k tomu vrátím, až napíšu, co jsem chtěla říct.

Květiny jsou parádní pro začátek velkého úklidu (bohužel tím taky snadno můžete skončit). Výhodou je, že jich doma máte relativně malé množství a vždy přesně víte, kde jsou, a jsou kompletní. Tím se významně liší od papírů, oblečení (a ztracených knoflíků, chybějících zipů atp.), rozdělaných úkolů atd. Květiny jsou parádní pro začátek s úklidem.

A jak na to? V první fázi se vyzbrojte se nůžkami a odpadkovým košem. Místnost za místností projděte svůj skvělý byt a jednu květinu po druhé zbavte oschlých květů a listů. Už po tomto jednoduchém a relativně rychlém kroku se vaše neukázněná džungle změní v krásnou květinovou zahrádku. Pokud na další fáze nemáte chuť ani náladu – doporučuji si je najít už kvůli tomu potěšení z udělané práce – vezměte si s sebou rovnou i konvici na zalévání a kytičkám dopřejte vláhu.

V druhé fázi – například druhý den – přesaďte rostlinky, které to potřebují. U každé květiny bývá obvykle uvedeno, jak často se má přesazovat. Nepsaným pravidlem bývá třeba jednou za dva roky.

A konečně v třetí fázi otřete z listů rostlin prach, který se na nich usadil. Můžete k tomu využít vlhký hadřík, na který se prach dobře chytá (např. utěrka z mikrovlákna), nebo květiny naskládat do sprchového kouta či do vany a osprchovat je všechny naráz. Zvláště se postarejte o ty s chlupatými listy. Tip: Vhodné je i zde užít zlatého pravidla úklidu a začít od vrchních listů. Možná si totiž naprášíte na ty spodní, ale jejich očistu máte ještě před sebou. V opačném pořadí byste si akorát ničili svou práci.

První a třetí fázi zopakujte jednou za měsíc a uvidíte, jak krásné kytičky budete mít. A jak se z nich budete více těšit.

Žádné komentáře: