středa 17. září 2014

Týden paměti (Alzheimerova nemoc)

V neděli je Mezinárodní den Alzheimerovy choroby, a tak Česká alzheimerovská společnost pořádá Týdne paměti, během něhož si můžete nechat na určitých místech vyšetřit paměť. Cílem týdne paměti je seznámit veřejnost s demencí, která v Česku „napadla“ více než 140 tisíc lidí a protože zásadně ovlivňuje i život jejich blízkých, z nichž se postupem času stávají pečovatelé na plný úvazek, blízce se dotýká více než čtvrt miliónu lidí. Ale mohlo by tomu být i jinak – lépe.

Alzheimerova nemoc (AN) narušuje část mozku a způsobuje pokles kognitivních funkcí: myšlení, paměti, úsudku. Je nejčastější příčinou demence. Ačkoliv dosud není léčitelná a přesně se ani neví, co ji způsobuje, je však možné stav paměti stabilizovat pomocí léčiv. To znamená, že pokud se na nemoc přijde včas, je postižený schopen se o sebe postarat sám. Z oněch 140 tisíc lidí je ale léčena méně než čtvrtina pacientů. Lidé se totiž za svoje problémy s pamětí stydí a mnohdy je přikládají stáří.

Při onemocnění se nejprve zhoršuje paměť (zejména krátkodobá) a postupně přibývají další potíže ohledně starání se o chod domácnosti a následně i problémy s vyjadřováním, rozhodováním, nedokončováním myšlenek a zmateností. Rychlost postupu nemoci je u každého jiná.

Alzheimerovu nemoc poprvé popsal německý lékař Alois Alzheimer v roce 1907. S tím souvisí i známý vtip, kdy se babička ptá, jak se jmenuje ten Němec, co jí pořád schovává věci. Jak už jsem zmínila, vědci si nejsou jisti příčinami nemoci. Rizikovými faktory jsou věk a rodinné dispozice. Není jisté, zda je dědičná. Ale v rodinách, kde se vyskytuje, je její pravděpodobnost větší. Pokud se nemoc v rodině vyskytuje u více jejích členů, jedná se většinou o nejbližší příbuzné (rodiče, bratr, sestra). Je tedy možné, že genetická dispozice hraje určitou roli, nebo že všichni tito lidé byli vystaveni působení nějakého faktoru, který Alzheimerovu nemoc způsobuje. Ačkoliv je většina nemocných starších 65 let, asi 10 % celkového počtu lidí majících Alzheimerovu nemoc je ve věku 30–50 let.

Na stáří to ale nesvádějte – kromě zapomínání totiž Alzheimerova nemoc postihuje také komunikační schopnosti, učení, úsudek atd. Z 56 % procent je Alzheimerova nemoc příčinou demence, ale existuje i demence vaskulární, smíšená, způsobená Parkinsonovou nemocí, degenerativním onemocněním mozku a jinými vzácnějšími příčinami. Dokonce existuje i pseudodemence způsobená depresí. Multiinfarktová demence (MID) je způsobena většími nebo častějšími infarkty v oblastech mozku. Můžete jí předcházet léčbou vysokého krevního tlaku a zdravou životosprávou.

A na závěr deset příznaků, které by vás měly varovat!
  1. Ztráta paměti, která ovlivňuje schopnost plnit běžné pracovní úkoly.
  2. Problémy s vykonáním běžných činností – Lidé trpící Alzheimerovou chorobou zapomenou třeba i na to, že už uvařili jídlo.
  3. Problémy s řečí – zapomínání jednoduchých slov a jejich nahrazování nesprávnými, takže věty pak nedávají smysl.
  4. Časová a místní dezorientace – Lidé s Alzheimerovou nemocí se ztratí ve vlastní ulici a nevědí, kde jsou, jak se tam dostali, ani jak se dostanou domů.
  5. Špatný nebo zhoršující se racionální úsudek – „Lidé se někdy tak zaberou do nějaké činnosti, že na chvíli zapomenou na dítě, které mají na starosti. Lidé s Alzheimerovou nemocí úplně zapomenou, že nějaké dítě existuje. Mohou se i nesmyslně obléknout, například si vezmou na sebe několik košil nebo halenek najednou.“
  6. Problémy s abstraktním myšlením – například zapomenutí a nechápání čísel na složence.
  7. Zakládání věcí na nesprávné místo – žehličku do ledničky nebo hodinky do cukřenky.
  8. Změny v náladě nebo chování – podléhá prudkým změnám nálady: náhle a nečekaně propukne v pláč nebo vybuchne v záchvatu hněvu.
  9. Změny osobnosti – může se stát zmateným, podezíravým nebo ustrašeným.
  10. Ztráta iniciativy – „Člověk s Alzheimerovou nemocí může propadnout naprosté pasivitě a potřebuje neustále podněty, aby se do něčeho zapojil.“
Čím víc to čtu, tím víc mě to děsí. Kdyby se tomu aspoň dalo zabránit tréninkem paměti!

Zdroje:
http://www.alzheimer.cz/tiskove-zpravy/vysetreni-pameti-v-ceskem-rozhlasu/
http://www.alzheimer.cz/cals/projekty-cals/dny-pameti/
http://www.alzheimer.cz/alzheimerova-choroba/

Žádné komentáře: