čtvrtek 11. září 2014

O krásnej strige (****)

Slovenská pohádka o romské čarodějce Luludi (Libuša Pačanová), která se zamilovala do kováře jménem Štefan (Milan Bahúl).

Ale jeho matce (Adéle Gáborové) se to příliš nelíbilo. Ponouká Štefana, aby se Luludi zbavil – no jo, tchýně jsou potvory i v pohádkách. A chlapi jsou někdy příliš krátkozrací. I když zrovna v případě Štefana se mi zdá, že nezmoudří ani na konci. Co je na čarodějkách špatného?

Luludi si naštěstí umí poradit a seznámí se se statkářem (Mariánem Zednikovičem), kterého je mi na konci příběhu líto, protože jako jediný o své štěstí přišel. I když se aspoň zbavil gazdiny (Zuzany Krónerové), která mu probírala zásuvky a kapsy.

Naštěstí je tu bosorka (Eva Rysová), která umí hloupé muži pomoci. Luludinu matku hraje (Magda Kokyová).

Pohádka je neobvyklá a pro mě rozhodně neznámá a zajímavá a jako by to byl jakýkoliv jiný film, čekám jak to dopadne, protože do poslední chvíle nevím, jak by mělo. Pohádka je z roku 1994 a moc se mi líbila – i díky neotřelému tématu. A cikánská hudba byla taky super. Teda doufám, že opravdu je cikánská a ne jen nějaká napodobenina. Pohádku napsala Katarína Jandová a dramaturgem byl Peter Ševčovič. Na ČSFD má hodinová pohádka 49 %. Já si to pokoukání užila a vřele doporučuji právě proto, že je to zase trochu něco jiného.

P. S.: Luludi opravdu znamená v romštině kvítek.

Žádné komentáře: