úterý 16. září 2014

Feng shui a květiny

Volné pokračování článku Kytky...

Předem bych ráda upozornila, že tohle téma bude důkladněji probráno na blogu Čarodějka, protože praktičtější čtenáři by mohly podobnými články opovrhovat a pro znalé by byly zbytečně roztroušeny mezi povídáním o Elbě a jiných mých dobrodružstvích, která je možná ani nezajímají. Nicméně, když jsem se zabývala úklidem květin, nahlédla jsem zvědavě na několik stránek, kde se o nich pojednává v souvislosti s feng shui.

Prvním mým zjištěním bylo, že o feng shui a květinách píše kde kdo. Odkazy jsou ovšem uváděny jen zřídka.

Proč mít vůbec doma rostliny? (Výraz květiny užívám jako synonymum k rostliny, i když to je zřejmě nadřazené.)

V průběhu dne vyrábí kyslík, dokáží absorbovat některé škodliviny ze vzduchu, zvlhčují vzduch, což je dobré pro alergiky v suchých bytech, zelená barva působí příznivě na psychiku člověka a lahodí oku, například eukalypty zlepšují vzduch vypouštěním vonných silic. Do ložnice se údajně hodí Cyclamen, Yucca, Clivie a jim podobné, tedy ty se zakulacenými listy. Brambořík údajně chrání před zlými sny. V ložnici se vyvarujte silně aromatickým rostlinám (hyacint apod.), protože někomu může jejich vůně vadit a navíc lákají hmyz. (Living.cz) Jinde zase radí květiny do ložnice nedávat, protože v noci odčerpávají kyslík. Jinde jsem našla radu, že květiny patří do ložnice jen tehdy, je-li prostorná a mohou být dostatečně daleko od postele. Mají mít zakulacené listy. Hodně zjednodušeně a zobecněně – kulaté je dobré, špičaté je špatné.

Květiny vnáší do bytu životní sílu a pomáhají udržovat v místnostech svěží vzduch. „Navíc jsou velmi příjemné a uklidňující na pohled. Podle tvaru rostlin se rozlišují různé typy energií, které vysílají. Vzpřímené rostliny se špičatými listy mají energii jang a hodí se na jižní stranu a do rohů, kde pomáhají rozhýbat čchi. Rostliny s kulatými listy a převislé druhy jsou jin, uklidňující a jsou vhodné spíš na sever. Rostliny musí být zdravé a čisté. Pokud jsou rostliny nemocné, nebo mají opadané listy a květy, vytvářejí stagnující energii.“ (Šťastné ženy) Ideální je umístění rostlin podle tvaru a barev odpovídajícím pěti prvkům. – Ale tím se budeme zabývat zase až jindy a jinde, aby toho na vás nebylo příliš.

„Každá zdravá rostlina symbolizuje životaschopnost přírody. Pokud se o ně dobře staráte, pak z těchto míst podle feng-šuej vyzařuje pozitivní energie. Naopak smutný vzhled květin v květináči nebo ve váze vysílá signál: něco není v pořádku.“

„Ke zlepšení vztahů si kupte dvě květiny stejného druhu, postavte je do vázy a umístěte je v západní části domu či bytu, ideálně k oknu. Květinám měňte denně vodu.“

Je lepší pěstovat rostliny v květináči, protože řezané květy do vázy jsou považovány za mrtvé. Povadlé květiny z vázy vyhoďte. Univerzální pravidlo – zdravé rostlinky s kulatými listy a barevnými květy. Vyhněte se bonsajím, protože představují zakrnělost.

Zbavte se sušených květin. Suché květiny jsou známkou konce života a mohou přivolat neštěstí. Obsahují energii jin, místo jang, kterou potřebujete a škodí oblasti, ve které jsou umístěny, ale tím se teď zabývat nebudeme. Alternativou jsou obrazy s květinami nebo dřevěné napodobeniny květů. Pokud máte doma umělé květiny, musí být čisté – bez prachu! – a nevybledlé.

Konkrétní květiny a jejich údajný význam:
  • Azalka působí harmonizačně na ostatní květiny i člověka.
  • Bambus nebo kaktus se hodí do pracovny, protože obojí jsou rostliny, které zvládají i těžké podmínky. Jsou nezlomné a symbolizují štěstí. Kaktusy můžete též dát vedle počítače nebo televize, dokáží odklonit jejich nezdravé záření. Nebo je dát na místa, kde se příliš nezdržujeme – chodba, balkon atp.
  • Rozkvetlá broskev symbolizuje nesmrtelnost a manželství.
  • Fikus benjamina pomáhá řešit problémy a zmírňovat smutek.
  • Filodendron funguje jako harmonická posila, má velmi inspirativní vliv především na ženy.
  • Fuchsie dodává mnoho energie a vyrovnává emocionální napětí. Je vhodné ji umístit tak, abychom ji měli stále na očích.
  • Chryzantéma je Číňany přirovnávána k období podzimu, období radosti a štěstí. Je symbolem klidného a vyrovnaného života. Napomáhá k udržování šťastného manželství.
  • Ibišek působí posilující, harmonizující a inspirující energií. Zejména žlutá odrůda.
  • Kapradina působí povzbudivě a inspirativně.
  • Klívie působí inspirativně a umí harmonizovat.
  • Kroton může vyvolat, či podpořit impuls lásky, popřípadě již existující cit zesílit.
  • Lotos symbolizuje čistotu.
  • Bílá magnólie a orchideje symbolizují ženskost, dobrý vkus a vyrovnanost.
  • Oleandr má harmonizující účinky, umí rozvinout silnou intuitivní komunikaci se svým pěstitelem. Pomáhá zahnat chmurné myšlenky a posiluje naději a důvěru.
  • Pivoňky přináší nezadané ženě pravou velkou lásku, můžete použít i obraz s nimi, pověste ho zevně nad dveře ložnice, pro zadané tento způsob není – přivolaly byste si sokyni v lásce. Pivoňka je znakem úcty, prosperity a šťastného manželství. Představuje jaro.
  • Pomerančovník posiluje a harmonizuje, jeho plody aktivují energii, mají očistný účinek. Rostlina posiluje imunitní systém.
  • Primulka harmonizuje city. Barvu vybírejte intuitivně.
  • Schefflera – posilující prvek.
  • Tulipán přináší spirituální energii. Má aktivující účinek a pohlcuje negativní energii.
  • Vřesovec působí na lidi a okolní květiny silně harmonicky, šíří kolem sebe duchovní léčivé účinky, pomáhá při smutku.
Zdroje:
http://fengshui-fengshuej.cz/2014/07/susene-kvetiny/
http://stavebka.com/2013/02/07/proberte-stesti-v-lasce-kvetinami-feng-shui/
http://www.living.cz/loznice/pokojove-rostliny-v-loznicich-pro-lepsi-sny.html (text Alexandra Rohanová)
http://www.stastnezeny.cz/index.asp?menu=991&record=6444
http://www.jasminka.wbl.sk/Feng---shui.html
http://hobby.idnes.cz/rostliny-v-byte-podle-feng-suej-vam-zlepsi-zivot-f6o-/hobby-domov.aspx?c=A090106_155607_hobby-domov_bma (text Hobby.cz , Dana Makrlíková)
http://www.marianne.cz/marianne-bydleni/inspirace/39-tipu-jak-dostat-do-bytu-feng-suej
http://www.janinareiki.estranky.cz/clanky/zajimavosti/rostliny-v-byte-podle-feng-shui.html
http://www.kvetinyumarusky.cz/kvetiny-v-mistnosti/feng-shui.html

Žádné komentáře: