sobota 13. září 2014

Odpovědi na otázky letní soutěže 2014

Protože cílem téhle soutěže je pobavit se (teda doufám, že se bavíte), vyzkoušet svou rychlost, důvtip a znalosti a také se něco zajímavého dozvědět - s ohledem na to se snažím vybírat zajímavé otázky, k nimž pak bude v odpovědi napsán článek. (Jen to chvilku trvá.)

První otázka se vztahovala k obrázku zvláštní hlavy a měla dvě části:

a) Z čeho je věc na obrázku vytvořená?
b) V galerii v jakém městě jsem ji viděla?


Druhá otázka byla prostá, leč o to složitější: Kdo je nazýván „malířem hub“?

Správná odpověď je malíř Josef Jambor, který rád maloval houby a existuje několik takových jeho obrazů. Mykology jsem po delší úvaze neuznala, takže opět nezískal nikdo bod.

Třetí otázka byla věnována vzduchu: Jeden krychlový metr vzduchu ve městě údajně obsahuje až 36000 choroboplodných bakterií.

a) V jakém prostředí jich je výrazně méně?
b) Tipněte si kolik jich tam je.

 

Kamil 5 bodů
Happy 4 body
Veber 3 body

Správná odpověď: Podle jedné z cedulí odfiltruje jeden hektar smrkového lesa za rok 32 tun tuhých látek. A kromě toho, že stromy vyrábí kyslík, chrání před hlukem a pomáhají odstraňovat radioaktivitu, má jeden metr krychlový údajně jen 500 bakterií oproti 36000 v městském vzduchu.

Čtvrtá otázka měla dvě části:

a) Ve kterém městě se nachází třetí největší hrad v České republice?
b) V témže městě bylo ze starého zámeckého pivovaru vybudováno unikátní muzeum. Čeho?

 

Správná odpověď: Nápověda byla trochu zamotaná: Město, na které se ptám, se může pochlubit tím, že se poblíž nachází něco, co bylo použito jako výchozí veličina pro určení délky metru jako základní jednotky metrického systému. To něco je čára vzniklá průnikem poloroviny určené zemskou osou a povrchu Země. (Protože napsat, že v tom městě je 15. poledník, máte to příliš jednoduché.)

Veber 5 bodů
Kamil 4 body
Happy 3 body

Správná odpověď je: Jindřichův Hradec. A Muzeum gobelínů.

Pátá otázka byla věnována motorkářům: Na motorkáře číhá při jízdě mnoho nebezpečí. Uhodnete čemu se říká „had“?

Veber 5 bodů
Kamil 4 body

Správná odpověď je: Spoje asfaltových ploch.
 
Šestá otázka zjevně byla zákeřnější než jsem očekávala. Možná by úspěšnost odpovědí byla větší, kdybych napsala, že plyšový pejsek, kterého jsem našla a pojmenovala Sultán, bude ode dneška maskotem mého blogu. Ale myslela jsem, že by to bylo příliš jednoduché a zřejmé. Proč jsem ho tak pojmenovala?

Body nezískal nikdo. Všichni se domnívali, že je to podle knihy Babička. Ale už proto, že tam jsou dva psi, znamenalo by to, že by jméno bylo vybráno náhodou. Kdepak, hlubší smysl spočíval v tom, že Angelika a sultán je jméno jednoho z filmů. A sultán zní pro psa líp než Joffrey de Peyrac nebo „král“.

Sedmá otázka se zabývala dvěma ostrovy ve Středozemním moři, na nichž po nějakou dobu pobývali dva členové císařských stavů, kteří spolu ovšem nebyli v žádném vztahu (manželství a tak). Jak se tyto dva ostrovy jmenují a jak se jmenují ti dva lidé. Ještě můžu prozradit, že se na ostrov vraceli buď opakovaně, nebo tam strávili déle než sto dní v kuse.

Veber odpověděla první a našla dva ostrovy, ale oba pouze pro Napoleona, takže se jako první a jediná správná odpověď se počítá ta od Papadudu (5 bodů).


Osmá otázka byla věnována proměnám v pohádkách:

a) V co se mění dívka z česko-bulharské pohádky Nevěsta s nejkrásnějšíma očima?
b) A v co se změní žena v pohádce O krásnej strige?

Happy 5

Správná odpověď je: V pohádce Nevěsta s nejkrásnějšíma očima se dívka mění v slepici a Pišta je nucen si ji v této podobě vzít. V pohádce O krásnej strige se Luludi změní v růži poté, co ji muž přiváže v lese ke stromu a nechá ji tam.

Celkové počty bodů tedy jsou:

1. místo Veber a Kamil 13 bodů  
2. místo Happy 12 bodů
3. místo papadudu 5 bodů

Žádné komentáře: