čtvrtek 6. března 2014

Chtěli byste pracovat v ČEZu? - Deník z CSR Akademie (10)

Skupinu ČEZ vám určitě představovat nemusím. Pravděpodobně vás nepřekvapí ani to, že je jedním z největších zaměstnavatelů v České republice. Na konci roku 2012 měli 27 tisíc zaměstnanců, což znamená, že by se práci s nimi měl věnovat odborník. Nejprve se nám představí jakýsi pán, jehož jméno jsem si nestačila poznamenat, nebo si nejsem jistá jeho správností, proto jej raději neuvedu. Je přesvědčen, že odpovědnost je v ČEZu řešena perfektně. Dokazuje to tím, že odpovědnost dotváří značku podniku jako zaměstnavatele a již řadu let se tato firma vyskytuje na předních příčkách firem – zaměstnavatelů snů. 

V soutěži TOP Odpovědná firma, kterou vyhlašuje Byznys pro společnost byli už několikrát (teď nevím, jestli úplně pokaždé) největším firemním dárcem, což znamená, že darovali nejvíce finančních prostředků na dobročinné účely v tom roce.. Ale znovu bych ráda připomněla, že jenom tohle není odpovědnost. Co dalšího dělá ČEZ v oblasti CSR se můžete dočíst tady.

V oblasti náboru zaměstnanců pracuje pan inženýr Puff. Jeho jméno se mi moc líbí a připadá mi legrační, naproti tomu on na mě působí seriózně, přátelsky a důvěryhodně. Má příjemné vystupování a vypadá, že si na nic nehraje. Vůči ČEZu jsem cítila spíše averzi – kdo z vás ne? – ale po téhle „přednášce“ to vnímám trochu jinak.

Zalíbilo se mi, co dělají a jak. Jasně, nejspíš to nebude tak růžové, jak to líčil, ale… rozhodně to znělo opravdu pokrokově. Třeba to, že se zaměstnancům věnují od náboru až do důchodu a vlastně i dál.

Základních zaměstnanců je 12 500 zaměstnanců, jejich průměrný věk je 45,2 let, což dostatečně ilustruje obtížnost jejich situace. Z toho dvě stě lidí přesluhuje a mohou hned odejít do důchodu. Potřebují mladé lidi, ale techniků je v současné době nedostatek. Copak vy byste dali své dítě na studium silnoproudu nebo něčeho podobného?

U tohoto studijního oboru byl oproti školnímu roku 2007/2008 v roce 2012/2013 byl pokles o 52 %, přitom demografický pokles dětí byl 12 %. I proto udělali na základních a středních školách propagaci fyziky a matiky formou soutěže „Vím proč“, do níž mohly studenti ZŠ a SŠ zasílat vyzkoušené pokusy. Můžete se na ně podívat tady.  Zkuste to, jsou opravdu zajímavé. V rámci soutěže se přihlásilo 192 studentů s videi a přihlašují se stále další, ačkoliv soutěž už skončila. Učitelé mohou tato videa volně používat ve výuce, což vede k větší názornosti a tím by se mohl tento předmět studentům zalíbit. (Mám pro vás v plánu článek o Zajímavé fyzice). Toto pondělí byl vyhlášen vítěz – dvě slečny s Coca-Colou. Video slušné, ale vadí mi tam ta reklama, protože pak jim moc nerozumím.

Mezi zaměstnanci se každý rok vybere nejméně půl milionu na nějaký sociální projekt. A podílí se jich na tom mnoho, ne jen pár vybraných. Nyní se snaží, aby se zaměstnanci podíleli na práci v neziskovkách. Teď například je hodně z nich dobrovolnými hasiči.

I když uvažují o rovných příležitostech, v podniku je poměr mužů ku ženám 85:15, důvodem je množství žen studujících technické zaměření. Ale třeba u správy vozového parku je už poměr 60:40. Téměř polovina zaměstnanců může využívat pružné pracovní doby. Někde to není samozřejmě z důvodu bezpečnosti možné. Při preventivních prohlídkách, které jsou jednou za tři roky a u některých zaměstnanců každý rok, dostává výsledky zaměstnanec a nikoliv podnik. Trochu mě pobaví, když mluví o tom, že mají jídelnu Eurest a poskytují racionální výživu – zdravé jídlo. Dnes jsme si mohli vybrat mezi jitrnicí, prejtem, špecle (těstoviny) se slaninou a zelím, pizzou s anglickou slaninou, bavorskými vdolky a krkovicí se špenátem a bramborovými knedlíky. Nechyběla zabijačková polévka a značně tučný zákusek, ten jediný mi skutečně nechutnal, protože se tvářil jako kávové zrno, ale připomínal mi spíše vytvarované máslo. Ale rozhodně musím pochválit cenu – jako „cizí“ jsem platila plnou cenu a bylo to 88 Kč za špecle, polévku i zákusek + voda k tomu zdarma, aby se dodržoval pitný režim.

Žádné komentáře: