úterý 4. března 2014

Umíte prát v pračce? – Deník z CSR Akademie (6)

Odpoledne už jsme zase v budově VŠE. Tentokrát za námi přišla paní Lidija Erlebachová ze společnosti Henkel. Má hezkou prezentaci a docela se mi líbí její vystupování. Zajímavé pro mě je tvrzení, že kdybychom žili stále stejně, potřebovali bychom v roce 2050 celých pět planet.

Převážná část prezentace – nebo aspoň moje poznámky z ní – se točí kolem praní. A tak se chci i s vámi podělit o to, co jsem se dozvěděla. Pokud pereme na 30° ušetříme 2/3 energie oproti tomu, když pereme na 60°. To mě celkem překvapilo, ačkoliv vím, že různé ekologické organizace doporučují praní na 30°. Teď marně přemýšlím, jestli to tak dělám. Asi ne. Ale mohla bych začít. ;-) Spousta lidí si myslí, že to je blbost, ale když už s tím přijdou i výrobci pracích prášků, stojí to za to vyzkoušet, ne?

Studená voda má 15°, proto je vhodné, když prací prášek pere už při 20°, protože nejvíce energie (80 %) se při praní spotřebuje na ohřátí vody. Takže i když necháte prádlo prát déle, budete mít menší spotřebu, budete-li prát na nižší teplotu. Kritickou poznámku, že každý nemá tolik času na praní jsem si nechala pro sebe. S dnešníma chytrýma pračkama si totiž můžete nastavit, že se prádlo začne prát třeba v pět, a tak až v osm přijdete, jenom ho pověsíte. V bytovkách to chce trochu ohleduplnosti a neprat třeba o půlnoci, ale myslím, že to jde zvládnout.

Chvilku váhám, ale nedá mi to a musím se zeptat na její názor na mýdlové ořechy. Očekávám jednoznačné odmítnutí – tak „chemici“ často reagují na přírodní prostředky. „To přece nemůže fungovat!“ tvrdí. Proto se úmyslně ptám na JEJÍ názor, aby v případě, že řekne něco, s čím budu hrubě nesouhlasit, nevyvstala žádná velká diskuse, nebo dokonce hádka. Je to jen její názor, říkám si. Ale moc se toho nedozvím, snad jen, že možná nikdo jiný ve třídě mýdlové ořechy neznal. Spíše mě upozorňuje, že prášky mohou být upraveny tak, aby byly co nejšetrnější k látkám.

Podobně mírně rýpavě se ptám na prací prášky. Jasně, mají prát při co nejnižších teplotách – teď nevím, jestli zrovna oni se snaží vyvinout ten, který pere i ve studené vodě, nebo jestli jde o Unilever. Dělají je koncentrované a snaží se vzdělávat spotřebitele, aby jich používal správné množství a ne, že ty koncentráty bude dávkovat plnýma hrstma jako dříve (mimo jiné i ušetří, když si vezme odměrku). Jenže ten koncentrát, co je tak velice účinný, že pere i v téměř studené vodě, to asi bude pěknej driák pro přírodu, co? Odpověď je překvapivě příjemně upřímná: Bude, ale snaží se, aby ho bylo co nejméně.

Ve středu se setkáme s chlapíkem ze Zelené domácnosti a od něj se o praní dozvíme další věci. Nebo nás spíš upozorňuje třeba na svůj článek „Jak prát eko a nezbláznit se z toho“. Když zmíní mýdlové ořechy, pár lidí se otočí a někdo se i zasměje – od včerejška je znají ode mne. V ecovýrobcích není ani optický zjasňovač, který dělá bílou ještě bělejší, ani bělidlo. No upřímně, já to tam ani nepotřebuju. Už půl roku jsem si prala v něčem normálním, takže se domnívám, že se bez toho obejdu úplně v klidu. Trochu mě mrzí, že nezná Rodasův prací prášek, protože by mě zajímalo, jestli je s ním všechno v pořádku.

Líbí se mi, že mi potvrzuje to, co jsem si myslela. Asi před čtyřmi lety jsem se totiž pohádala s přítelem, protože mi ukazoval, že mýdlové ořechy neperou, že to říkali v televizi. Jenže já s nimi už nějakou dobu prala a naprosto jsem nesdílela jejich názor. Až nyní jsem se dozvěděla, že to vycházelo z dTestu, kterému jinak vcelku důvěřuji – asi ho taky začnu brát víc s rezervou – šlo totiž o to, že je nějaká jejich testovací laboratoř použila jako by to byly standardní prací prostředky. To je jako byste se snažili naučit elektromobil jezdit na plyn.

1 komentář:

Happy řekl(a)...

Doma používáme Ecover a Lavelu a většina oblečení se vypere na 30 stupňů k plné spokojenosti. A na opravování auta si holt beru starou bundu která se, až bude celá špinavá, vyhodí.