čtvrtek 27. března 2014

O zakleté princezně (**)

Pohádka má na ČSFD 55 % a já bych jí rozhodně dala míň, asi tak dvacet nebo třicet. Zkrátka pohádka vhodná k žehlení. Možná že před lety to bylo jiné, nebo to František Hrubín napsal zajímavěji, ale tohle byla spíš ztráta času. Do svého hodnocení jsem dala dvě hvězdičky proto, že to opravdu ujde a místy je to vtipné. A taky proto, že příští týden vám povím o ještě horší pohádce. ;-))

Přitom nápad je skvělý. Zakletá princezna zajisté přitahuje pozornost, i když je v mnoha pohádkách. Pročpak je asi zakletá? V co? A kdo ji začaroval? Chvilku si říkám, že to třeba bude ta Barča, dcera mlynářky, kterou ani Martin ani ziskuchtivý Tomáš nechtějí. A že ji maminka umí vnucovat!

Kvalita obrazu na youtube taky není bůhvíjaká, ale strašidla Prokeš a Kokeš mi přijdou zábavná, i když jejich potenciálu nebylo tak docela využito. „A co my dva? Ušoun a nosáč, to je nádhera!“

Někdy jsem na pohádky asi moc velká, protože přemýšlím, co má které jednání za smysl a skutečně mi vadí, když žádný nemá, nebo ho aspoň nevidím. Zloduch je jen napolo zlý. Tak buď jsem zlá a pomstychtivá, nebo ne. Ale že bych se nechala urážet jen tak a stála tam jako blbeček, když jsem kdovíjak mocný čaroděj, to mi přijde dosti podivné. Navíc v tom závěru by se už nejspíš rozzuřil i velice hodný princ. A měl by na to právo… ve své podstatě je princezna podivná intrikánka, když se hrozně chce vdávat, na tři dny od sebe svého vyvoleného odhání a pak když nepřijde, hned si chce vzít jiného, ale přitom doufá, že se ten první objeví a „zachrání“ ji. A to osvobozování… no, víc práce mám se zrytím záhonku.

Ale co mě pobavilo, tak když komorní pomlouvali prince jako „studenou bleduli“ a první, co mě napadlo, byl upír. Sice se mi to zdálo trochu podivné. Že by František Hrubín psal v pohádce pro děti o upírech, ale nic jiného mě nenapadlo. ;-)

Pohádka je z roku 1979 a najdete v ní Jiřího Krampola, Hanu Maciuchovou, Libuši Havelkovou, Rudolfa Jelíneka, Josefa Kubíčeka, Lubomíra Kostelku, Jaroslava Drbohlava, Vladimíra Hrubého, Jaroslavu Pokornou, Ladislava Potměšila a Jitku Zelenohorskou. Pokud je neznáte podle jména, od vidění vám určitě budou povědomí. V recenzích dost kritizují převzetí kostýmů a kulis z Princové jsou na draka, stejné baleťáky a podobně jako já – prapodivné uvažování princezny. Dokonce slovy: „kdo to tomu chudákovi Hrubínovi takhle spatlal?“

Žádné komentáře: