středa 12. března 2014

Křest ručně psané knihy (1)

V přecházejícím článku jsem vás upozornila, že v kinech můžete vidět nově natočený film Angelika. Autorkou knih o nezkrotné šlechtičně je Anne Golon. Možná i díky ní spatřila světlo světa kniha Divoký leknín. Že jste o ní ještě neslyšeli? Ani se vám nedivím, je totiž úplně novoučká. Vyšla v únoru letošního roku.

Autorkou je dosud neznámá Karolína Rychtecká. A jak někdo vtipně poznamenal na křestu knihy – Google vám o ní nic neřekne. Což je v dnešní době vcelku překvapivé. Když vám ale prozradím, že to je jméno autorčiny babičky za svobodna a ona jej použila jako pseudonym, hned toho budete vědět více. Zbytečně se totiž obávala kritiky a pravda, takovéhle jméno skutečně zní tak nějak historicky a romanticky a hned si říkáte, že někdo takový určitě umí psát krásné romány. Mně se teda líbí moc. Jsem Angelika, potrpím si na zvláštní a jedinečné.

Ale Eva Kodýmová zní taky dobře. Podle četnosti v republice by dokonce bylo výhodnější, protože žen s tímto příjmením najdete 76, zatímco Rychteckých 208. (Angelika je 807krát, i tak to je jedna Angelika na třináct tisíc obyvatel ČR. Pokud vás zajímá, jak jste na tom vy, najdete odkaz ve zdrojích.)

Knihu můžete koupit již od dvě stě třiceti devíti korun v internetovém obchodě vydavatelství, Moba v němž vyšla, což je myslím značný úspěch, protože to není jen tak ledajaké vydavatelství. Kniha má 464 stránek a ISBN 978-80-243-5526-9. Jak už jsem zmínila, jde o historický román a já byla na jeho křtu. Ano, uznávám, teď se trochu chlubím, protože to považuji za velkou čest tam být. A taky to byl první křest knihy, na kterém jsem byla, pokud vím.

Program trval asi hodinu a bylo to senzační. Emoce mnou cloumaly. A nebyla jsem jediná. I paní spisovatelka měla nejednou v očích slzy. Ani se jí nedivím, vždyť kniha je jako děťátko. A jí se právě jedno dlouho očekávané konečně narodilo. Ale abych začala od začátku tak, jak nám to vyprávěla sama paní Eva.

Zdroje:
http://www.kdejsme.cz/

Žádné komentáře: