úterý 4. března 2014

Úterý ve Wayře – Deník z CSR Akademie (5)

Předminulý týden jsme byli ve Wayře, kde jsme se setkali s Fatimou Araluce, Petrou Šebo a Jarmilou Plachou. Bylo to skvělé dopoledne plné zajímavých informací. Představili se nám tři lidé se svými projekty, které dělají v rámci Wayry, což je globální akcelerátor O2. Skvělý! Taky tomu nerozumíte ani za mák?

No, dalo by se to vysvětlit, že to je místo, kde můžete dělat na svých projektech, pokud vás předtím vybrali do StartUpu, programu pro začátek podnikání. O2 vám dá dotaci 40 tisíc eur a prostor na 8 měsíců, během nichž můžete projít školeními a vším možným. Pomáhají tím mladým lidem začít podnikat s projekty, které si sami vymysleli, a O2 přitom připadají zajímavé – budou pak mít 10 % toho podniku. Pochopitelně jde o projekty týkající se aplikací v mobilech nebo různých digitálních zlepšováků.

Je to hezký příklad společenské odpovědnosti – je to byznys, takže společnost na tom vydělává, ale přitom to pomáhá rozvoji mladých lidí, kteří můžou dělat to, co chtějí, mají k tomu odbornou pomoc od velikána a taky trochu peněz do začátku podnikání. A samozřejmě to oživuje firmu tím, že do ní přichází noví mladí lidé se svými nápady. Celý program probíhá v angličtině, aby mohl být mezinárodní. Z toho asi pochází i to zaplevelení anglickými výrazy, které v této společnosti pozoruji a hodnotím ho negativně. Jsme Češi.

Projekty byly zajímavé. Třeba Remote Assistant pro nevidící. Vzniklo to tak, že jeden jejich známý byl zrakově postižený a ten se jim svěřil, že nejlepší pro něj je, když má vedle sebe kamaráda. Někoho, kdo vidí a komu lze důvěřovat. Tahle aplikace funguje tak, že když zrakově postižený přijde k něčemu, co je třeba vidět, může pomocí této služby vytočit na telefonu toho, koho si zadal mezi „přátele po ruce“, a pokud žádný nebude dostupný, dovolá se na linku s asistentem. Ten druhý ho uvidí na svém Smartphonu na mapě a může sledovat přes kameru, co mu dotyčný ukazuje a popsat mu slovy, co to je. Tohle lze využít třeba, když si chce v restauraci vybrat jídlo. WOPPA pro změnu umožňuje vyhledat si příležitosti k dobrovolnictví, stážím a praxím v cizině. Stránky jsou zdarma, ale je třeba se tam zaregistrovat.

Poslední dva projekty nám představil Honza Husák, údajně ajťák, dle mého názoru rozhodně ne typickej. Byl velice sympatický, svůj projekt BigLauncher nám představil jen tak spatra, bez prezentace. Opravdu výtečný řečník! Ale teď už k projektu. Je to aplikace na dotykové telefony „pro ty, co špatně vidí a mají krátký ruce na čtení.“ Vzniklo to tak, že chtěli zpřístupnit SmartPhony s Androidem starším lidem, kteří chtějí mít jednoduché používání. A tak například zrušili rozdíl mezi krátkým a dlouhým stiskem, dá se zakázat mazání SMS nebo kontaktů… Demo si můžete stáhnout zdarma – umí vše, ale v omezeném rozsahu – jinak vás to stojí dvě stovky. A to podporují čtyřicet jazyků. Nejvíce stažení mají v USA a pak v Japonsku, Česká republika je na 6. nebo 7. místě, protože jsme zemí, kde s tímto projektem začali. Na závěr představil ještě projekt svého kolegy a ten mě zaujal ze všech nejvíc – TrashOut. Ten je o tom, že můžete nahlásit černou skládku a informace o ní dostane příslušná veřejná správa. Tato aplikace je dostupná přes iPhone, Android i Windows Phone. Jen nevím, jestli něco stojí, ale předpokládám že ne. 
Takhle to vypadá se skládkami kolem Brna
Skládky kolem Prahy
Další hodinku si povídáme s Petrou Šebo. Tu jsem si oblíbila už vloni, takže i dnes jsem spokojená, ačkoliv o tom jak prezentovat, si myslím, že toho vím dost. Každopádně se mi líbí, že znovu připomíná, že společenská odpovědnost je způsob, jak podnikat jinak, nikoliv charita. Což si bohužel pořád spousta lidí myslí.

Žádné komentáře: