středa 26. března 2014

Hoši od Bobří řeky (***)

Kdo by neznal Jaroslava Foglara?

Hoši od Bobří řeky jsou právě z jeho pera. Jde o příběh dvanácti obyčejných chlapců, jejichž život se změní v neobyčejný díky setkání s Rikitanem. V průběhu knihy se seznámíte s jednotlivými hochy a jejich silnými i slabými stránkami, i když s těmi v mnohem menší míře, a také se dozvíte o plnění bobříků. O tom, jak to vzniklo a od koho. Možná i vy sami zatoužíte nějakého ulovit (podobně jako já). Najít svou Rokli úmluvy, Sluneční zátoku (skutečně existuje - mezi Ledčí a Světlou nad Sázavou)...

Na Wikipedii se uvádí, že se kniha opírá o principy skautingu, chlapeckého přátelství a odvážného táborového dobrodružství. Text byl napsán v letech 19271930, ale knižně byl poprvé vydán až v roce 1937. 

Musím souhlasit s tím, že románu lze "vytknout přílišné zdůrazňování kultu mládí, zdraví a síly, jakož i ostrou hranici mezi „skvostnými hochy“ a obyčejnými chlapci." Osobně mi teda hlavně dost vadilo časté dotazování, jestli jsem taky fajnovým hochem z papíru nebo se sametovýma ručičkama... Taky trochu postrádám vysvětlení postavy Rikitana. Kdo to je? Kde se tam vzal? Proč si tak nechává říkat a jak se ve skutečnosti jmenuje? Nemá jiné povinnosti než se scházet s menšíma dětma? Co je zač? Spasitel mládeže, nebo někdo, kdo si neumí najít kamarády mezi vrstevníky?

Ale jinak se mi kniha líbila. Hezky a mírně učí slušnému chování. Vysvětluje, že nezvedeným klackem, který se umí jenom rvát, může být každý, ale popravdě – od života čekáme víc. Vzrušení, zábavu, tajemství, dobrodružství... a štěstí překvapivě plyne také ze sebepřekonání a z práce. Z toho, že si vás někdo jiný cení. Pokračováním je kniha Strach nad Bobří řekou.

 Zdroje:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ho%C5%A1i_od_Bob%C5%99%C3%AD_%C5%99eky

Žádné komentáře: