středa 5. března 2014

Zelená domácnost.com - Deník z CSR Akademie (8)

Hned, když promluvil, získal si celou třídu. Petr Dobrý ze Zelené domácnosti.com byl vážně dobrý! Věk si netroufám tipnout, ale charisma měl ohromné. Svěřil se nám, že má radši příběhy, než prezentace s grafama a právě tak pojal dnešní přednášku. Vlastně to snad ani nebyla přednáška. Bylo to jako pokec v hospodě. Pohodička. (Musím se pochlubit, možná to umím taky, někdo mi to napsal do evaluací.)

Jeho příběh se mi líbí. S manželkou dělali oba v mezinárodních společnostech a pak si uvědomili, že je to nenaplňuje a že nejsou šťastní. Odstěhovali se z Prahy a pořídili si spoustu zvířátek. O dětech se nějak nezmínil, takže nevím. Zaujala mě myšlenka, že chtějí podnikat tak, aby nebylo jasné, co je podnikání a co společenská odpovědnost. Myslím, že se mu to daří, protože mají podnik, který pomáhá přírodě i lidem nejen svými výrobky, ale celou svou činností. Největším šokem pro vystudované manažery a ekonomy bylo, že neinvestují do reklamy. Nejsou v televizi, nemají bannery ani inzeráty. Peníze dávají do smysluplných věcí a ne jen do své propagace. To mě nadchlo a zároveň okouzlilo. Ve světě ekonomů to znělo jako sci-fi. Copak se dá žít bez reklamy? Zjevně dá, protože už jsou na trhu čtyři roky.

Všechno mi u nich připadá krásně promyšlené. Třeba takový slogan „S vámi pomáháme přírodě“ – bez zákazníků totiž pomáhat můžou jen málo. Ale uvědomělý spotřebitel, který dbá na ekologii a kupuje šetrné výrobky, toho může udělat docela dost. Navíc si můžete vybrat, kam oni přispějí 5 % z hodnoty vaší objednávky. Jde o podporu neziskovek, se kterými spolupracují. Našla jsem projekty, o nichž si přímo na jejich stránkách můžete přečíst více:
  • Unikátní ptačí rezervace Josefovské louky,
  • Soused netopýr volá o pomoc,
  • Záchrana veverčích mláďat,
  • Dejme šanci kočkám z Kocourkova.
Za ty čtyři roky, co jsou na trhu, dali neziskovkám 250 tisíc korun. Výrobky neziskovek nabízí bez své vlastní marže, a tak to jde všechno přímo do těch neziskovek. Nadchla mě spousta věcí, které nám povídal. Byl upřímný, povídavý a nadšený. Měl tolik energie, že po zbytek dne jsme se všichni cítili krásně. Vyloženě nám udělalo dobře vidět tak šťastného člověka.

Žádné komentáře: