sobota 15. března 2014

Paměť

Pamatujeme si své vzpomínky a stáváme se jejich souhrnem. Pokud je zapomeneme, odcizíme se sami sobě. „S ohledem na to, jak důležitá je pro nás paměť, bereme schopnost vybavovat si vzpomínky až příliš samozřejmě. Většina z nás o paměti vůbec nepřemýšlí, až na případy, kdy nám v nějaké chvíli“ vypoví službu. Parlette (2003)

Woodward (2011, s. 61) poukazuje na to, že smysly shromážděná data přichází do senzorické paměti. Zraková data jsou tam uložena po dobu kratší než jedna sekunda a poté jsou vymazána, pokud jim není věnována pozornost. Z toho plyne, že pozornost je prvním krokem duševního zpracování všech smyslových vstupů. Rozlišujeme tři druhy paměti: senzorickou, krátkodobou a dlouhodobou.

Lépe si pamatujeme události, v nichž byly naše emoce silně napnuté. Jak si lépe pamatovat podle Woodwarda?
  • Informaci si zopakujte. Nadarmo se neříká, že opakování je matkou moudrosti, i když přesnější by bylo paměti.
  • Soustřeďte se při přijímání informace. (Jojo, třeba když se vám někdo představuje. Jinak už za dvě minuty nebudete jeho jméno vědět.)
  • Spojujte si neznámé se známým. Třeba koho vám připomíná člověk, který se vám právě představil? Čemu je podobné jeho jméno?
  • Využívejte mnemotechnických pomůcek.
  • Složité věci si rozdělte. Do paměti se prý vejde nanejvýš pět položek naráz. Třeba telefonní číslo se vám taky lépe pamatuje po trojicích.
  • Užijte focus a vizualizace.
O zlepšení paměti si můžete přečíst celou knihu od Herbie Brennan - Ach, ta paměť! Byla skvělá. Občas se něco zajímavého objeví i na tomhle blogu.

Žádné komentáře: